Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Nyanländ i Lekebergs kommun

En framgångsrik integration är viktig för kommunens tillväxt, välfärd och utveckling. Därför arbetar Lekebergs kommun tillsammans med Länsstyrelsen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen gällande hur man på bästa sätt bemöter och etablerar nyanlända individer i kommunen.

Nyanlända

Kommunen jobbar aktivt med hela integrationsprocessen, från mottagande och bosättning till utformandet av strategiska styrdokument. Ansvaret för mottagande och bosättning av anvisade i Lekebergs kommun ligger under avdelningen för Näringsliv, integration och arbetsmarknad (NIA).

Genom Arbetsförmedlingen påbörjar nyanlända i Lekebergs kommun en etableringsplan vilket innefattar SFI (Svenska för invandrare), samhällsorientering samt arbetsmarknadsnära insatser. NIA erbjuder även språkpraktik med handledning både internt på Jobb- och praktikcenter eller via externa aktörer. NIA har också ett samarbete med civilsamhället och näringslivet. Lekebergs kommun ansvarar också för att nyanlända ska ha möjligheten att gå i skola, samt få stöttning gällande hälso- och sjukvårdsfrågor.

En portal för nyanlända


Informationsverige.se är länsstyrelsernas egen webbplats där det finns information om Sverige för dig som är asylsökande eller som nyligenfått uppehållstillstånd. Som ny i Sverige kan du snabbt och enkelt vända dig hit för att få tillgång till mer information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på flera olika språk. Länk till Information om Sverige.

بوابة للوافدين الجدد

یک پورتال برای تازه واردان

መኽፈት ንሓደስቲመጻእተኛታት

یک وبگاه برای تازه واردها به سوئد

A portal for new arrivals

Vilka kan få hjälp av bosättningslagen?

Bosättningslagen gäller kvotflyktingar och nyanlända personer som beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller som alternativt är skyddsbehövande, samt anhöriga till dessa personer. Målgruppen för anvisningar till Lekebergs kommun är enbart kvotflyktingar och nyanlända personer som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller skyddsbehövande och som befinner sig på Migrationsverkets anläggningsboenden.

Lekebergs kommuntal

Varje år beslutar Länsstyrelsen om hur många nyanlända kommunen är skyldiga att bistå hjälp. Antalet nyanlända kan skifta från år till år beroende på kommunens förutsättningar till en lyckad integrering och behovet i världen.
Vill du veta mer om Lekebergs kommuntal hänvisar vi dig till Länsstyrelsens hemsida. Sammanställning kommuntal 2022 (lansstyrelsen.se)

Kriget i Ukraina

Kommunen uppdateras kontinuerligt med information gällande hur lägesbilden av kriget i Ukraina förhåller sig till Lekeberg. Kommunen har även resurser och samordnade grupper som bevakar frågan kring mottagandet av ukrainska flyktingar och stöttar upp vid eventuella flyktning mottaganden.

Har du flera frågor gällande kriget i Ukraina hänvisar vi dig till Ukraina - Lekebergs kommun