Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Information med anledning av kriget i Ukraina

På den här sidan samlar vi information om sådant som vi får frågor om.

Sidan uppdateras kontinuerligt. Vi länkar i första hand vidare till respektive myndighet för att du ska få så aktuell information som möjligt.

Information om folkbokföring och mottagande av personer från Ukraina

Förlängt massflyktsdirektiv innebär nya regelverk. Den 13 juni fattade EU beslut om förlängt massflyktsdirektiv. I och med det kan personer med tillfälligt skydd som haft uppehållstillstånd i minst två år folkbokföra sig i Sverige. Folkbokföringen innebär att personen skrivs ut ur Migrationsverkets mottagningssystem och omfattas därmed inte längre av LMA (Lagen om mottagande av asylsökande). Personerna kommer i stället att anvisas enligt bosättningslagen till en kommun, som övertar ansvaret. Kommunerna kommer få samma statliga ersättning som för nyanlända.

Du får mer information via länkarna nedan

Att komma till Sverige från Ukraina

På Krisinformation.se finns samlad information om vad som gäller för dig som kommer till Sverige från Ukraina. Informationen finns på ukrainska, ryska och svenska.

Som nyanländ kan du även vända dig till Informationsverige.se. Här finns samlad information om Sverige och det svenska samhället. Informationen finns på bland annat ukrainska, ryska och svenska.

Ми розпочнемо з дослідження Вас, Ваших знань та досвіду, щоб програми навчання були максимально адаптовані до Ваших потреб і Вашого рівня володіння мовою. 

Також, ми будемо працювати над соціальною інтеграцією за допомогою навчальних візитів, приділяючи особливу увагу галузі охорони здоровʼя та налагодження звʼязків. 

За допомогою цих начальних програм ми хочемо допомогти Вам влаштуватися 

на роботу і вивчити шведську мову. 

Контактна особа: Медіа Каззаз 
media.kazzaz@bilda.nu 0720843599 

Заняття проводяться в Халлсберзі (Hallsberg) або Лекеберзі (Lekeberg) У співпраці з муніципалітетом Галсберг, муніципалітетом Лекеберг, ESF, Studieförbundet Bilda 

 Vi börjar med att kartlägga dig och din kunskap/erfarenheter så att studierna kan anpassas efter dina behov och din nivå. 

Vi kommer också att arbeta med social inkludering genom studiebesök, fokus på hälsa och nätverk mm. Genom dessa studier vill vi hjälpa dig att få ett jobb och lära dig svenska. 

Studierna hålls i Hallsberg eller Lekeberg. 

I samverkan med Hallsbergs kommun, Lekebergs kommun, ESF, 

Studieförbundet Bilda 

Kontaktperson 
Media Kazzaz, projektledare 
E-post: media.kazzaz@bilda.nu 
Telefon: 0720-84 35 99 

Mottagande

Krisinformation.se har samlat mycket bra information om hur det är att komma till Sverige från Ukraina. Den informationen finns på svenska, ukrainska och ryska. Där hittar du bland annat svar på frågor om massflyktdirektivet, boende och sjukvård.

På lekeberg.se samlar vi information om det som rör kommunens verksamhet, bland annat hur man gör för att börja i förskolan eller skolan.

Som kommun får vi även mycket material från andra. Här finns en länksamling:

Svenska - Till dig som är på flykt, var uppmärksam på riskerna för människohandel. Pdf, 104.7 kB.

Ukrainska - Till dig som är på flykt, var uppmärksam på riskerna för människohandel. Pdf, 138.6 kB.

Arbeta i Sverige

Svensk version av texten. Har du flytt till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina? Hos Arbetsförmedlingen finns information om vad som gäller om du söker arbete i Sverige.

Vård och stöd

Шукати медичний заклад

Länk till 1177-vårdguiden med innehåll
- Det här är 1177
- Så fungerar vården i Sverige

Stödlinje för människor som befinner sig på flykt.
Telefon: 020-150 110
Öppet: söndag-torsdag
Söndagar: ukrainska, ryska
Måndagar: ukrainska, ryska
Tisdagar: engelska
Onsdagar: engelska
Torsdagar: ukrainska/ryska

Hjälpa till

Lekebergs kommun får en del frågor om hur man som privatperson eller företag kan hjälpa de som flyr från Ukraina. Hela Sverige behövs för att mottagandet ska fungera så bra som möjligt – myndigheter, kommuner, civilsamhälle och privatpersoner kan bidra på olika sätt.

Lekebergs kommun ber personer som vill hjälpa till att kontakta hjälporganisationer eller privata initiativ. Du kan också anmäla dig som frivillig till Röda korset genom att skicka ett mejl till beredskap.orebro@redcross.se.

Några som kontaktar kommunen vill hjälpa till med boende. Lekebergs kommun har inventerat boendemöjligheter i kommunen och samlar inte in privata boendealternativ.
Information om boende för flyktingar kan du läsa på Migrationsverkets webbplats.

Att kunna förstå varandra skapar trygghet. Kan du ukrainska får du gärna höra av dig till kontaktcenter@lekeberg.se så kontaktar vi dig om vi behöver hjälp.

Säkerhet och beredskap

I Lekebergs kommun finns 2 skyddsrum.
- Vårdcentralen, Vallgatan 17
- Lekebergs kyrkan, Kyrkvägen 4-6

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har det övergripande ansvaret för skyddsrummen i Sverige. På MSBs webbplats finns utförlig information om skyddsrummen och hur de är tänkt att användas.

MSB:s frågor och svar om skyddsrum.
Hitta ditt närmaste skyddsrum på skyddsrumskartan.

Barn och unga

Barn och unga kan känna oro på grund av kriget i Ukraina. Information och bilder sprids via bland annat sociala medier. Det är viktigt att vuxna lyssnar på barnen och samtalar om vad det är som händer och om den oro de känner.

Länsstyrelsen Örebro län har samlat länkar till flera olika nationella aktörer med information om att bemöta barns oro. Försvarsmakten har tagit fram råd för hur föräldrar, skolpersonal och andra vuxna kan prata med barn om deras oro.

De som fått uppehållstillstånd enligt asyllagen eller EU-direktivet om skydd har rätt att gå i skola i Sverige.

Skriv ut, fyll i och lämna/skicka in blanketten Val av skola/ВИБІР ШКОЛИ. Pdf, 214.3 kB.
Adressen står på blanketten. Du kan också få blanketten utskriven om du besöker Kontaktcenter. Blanketten är översatt till Ukrainska.

Från 1 års ålder erbjuds barn att gå i förskolan i den omfattning som behövs utifrån de regler som finns. Ansök om plats i förskolan genom att skicka in en blankett.

Skriv ut, fyll i och lämna/skicka in blanketten Ansökan om plats i förskola.
Adressen står på blanketten. Du kan också få blanketten utskriven om du besöker Kontaktcenter.

Nyheter

Sveriges Radio sänder nyheter på ukrainska. Sändningarna innefattar nyheter, men även särskild samhällsinformation i form av enkla guider och tips, exempelvis information om var man vänder sig om man blir sjuk, hur man går tillväga om man behöver barnomsorg för sina barn med mera.

Besök sveriges radio här

Information

Bekräftad information om allvarliga händelser får du alltid via svenska myndigheter såsom MSB och Länsstyrelsen Örebro län.

Krisinformation.se sammanställer och förmedlar information från myndigheter, kommuner och andra ansvariga aktörer:

Jag hittar inte svar på min fråga

Funderar du över något som du inte hittar svar på här? Då kan du ringa eller mejla Kontaktcenter. Du kan även skicka in din fråga direkt.