Besöksadress:
Bangatan 7, Fjugesta
Öppettider:
måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16
Dag före röd dag och afton 8-15
Psykisk hälsa är ett paraplybegrepp och används som ett samlat namn för psykiskt välbefinnande, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd. Den psykiska hälsan är grunden för vårt välbefinnande, hur vi mår och fungerar i vardagen. Nedan kan du läsa om några insatser som genomförs inom området.
Mental Health First Aid (MHFA)
Utbildningsprogrammet Mental Health First Aid (MHFA) kallas även Första hjälpen till psykisk hälsa och riktar sig till vuxna. Syftet med utbildningen är att öka dina kunskaper om psykisk ohälsa och sjukdomar samt öka beredskapen att i vardagliga sammanhang uppmärksamma och ge första hjälp vid psykiskt lidande. Deltagaren behöver inte någon tidigare kunskap eller erfarenhet. MHFA kan jämföras med Hjärt- och lungräddning och är viktigt för alla.
Arbetet med MHFA är ett länsövergripande arbete där Sydnärkes folkhälsoteam har fått i uppdrag av länsdelsgrupp Söder att samordna arbetet i Sydnärke. Välkommen med din anmälan om du arbetar inom Sydnärkes kommuner (Askersund, Hallsberg, Kumla, Lekeberg) eller är verksam i Sydnärke från Region Örebro län, näringsliv eller civilsamhället.
Inbjudan till vårens utbildningar med anmälningslänkar finns här. Pdf, 236.2 kB.
Youth Aware of Mental health (YAM)
YAM är ett forskningsbaserat program som stärker den psykiska hälsan bland unga. Programmet genomförs i skolan på skoltid med syfte att eleverna ska få kunskap om psykisk hälsa, främja diskussion och färdighet i att möta livets svårigheter samt att utveckla förmågan att kunna handskas med egna och andras känslor.
Konceptet startade 2014 för första gången som ett pilotprojekt i Laxå kommun med mål att främja ett hälsosamt åldrande. Idag genomförs Seniorkraft i Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå och Lekeberg. Det övergripande syftet med Seniorkraft är att genom samverkan stärka ett hälsosamt åldrande för personer i tredje åldern via de fyra hörnpelarna för ett hälsosamt åldrande; goda matvanor, fysisk aktivitet, social samvaro och stöd samt meningsfull tillvaro.
Dans för Hälsa är en metod för att stärka unga tjejers (13-18 år) psykiska hälsa genom att dansa kravlöst tillsammans med andra tjejer. Dans för Hälsa är metodiken bakom en vetenskaplig randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet. Värdefulla nyckelfaktorer är rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet. Danstillfällena leds av utbildade Dans för Hälsa-instruktörer.
Tidiga samordnade insatser (TSI)
Tidiga och samordnade insatser handlar om att barn och unga ska få stöd i ett tidigt skede. För det krävs en förbättrad och utvecklad samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Detta har vi arbetat med i Sydnärke sedan 2018 och de kommuner som deltar är Askersund, Kumla, Hallsberg och Lekeberg samt Region Örebro län och den huvudsakliga inriktningen är att förstärka samverkan mellan aktörer inom Region Örebro Län, elevhälsa samt socialtjänst för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa i mellanstadiet. Sydnärkes folkhälsoteam är med och samordnar arbetet på länsdelsnivå.
Sydnärkes suicidpreventionsnätverk
Sydnärkes suicidpreventionsnätverk är ett öppet nätverk för alla verksamma i Sydnärke som är intresserade av att veta mer om att förebygga självmord och få möjlighet att diskutera dessa frågor. Nätverket träffas digitalt två gånger per år.
Vill du få inbjudningar till nätverket?
Kontakta sydnarkesfolkhalsoteam@lekeberg.se