Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-15

Rehabilitering

Rehabilitering omfattar insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhällslivet.

I Lekeberg utförs rehabilitering primärt av arbetsterapeut och fysioterapeut. Arbetsterapeut finns i kommunen men är verksam både inom kommunal och regional primärvård. Fysioterapeut finns på vårdcentral.

Arbetsterapeutens fokus är att göra det möjligt för människor att leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån personens egna önskemål, att personen ska känna sig delaktig i samhället och känna att livet är meningsfullt.

Den som på grund av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan sköta exempelvis personlig vård eller sitt boende kan få stöd/hjälp av en arbetsterapeut.

I arbetsterapeutens kompetens ligger att analysera och värdera vad som möjliggör eller hindrar en persons aktivitet och delaktighet i vardagslivet samt att hitta sätt att behandla de begränsningar som personen har.

Arbetsterapeutiska insatser kan exempelvis vara att träna på nya strategier i aktivitetsutförandet och träna upp aktivitetsförmågan. Arbetsterapeutiska insatser är personcentrerade och utförs i samverkan med personen själv, närstående och eventuellt teamet kring personen (omvårdnadspersonal samt sjuksköterskor).

Bedömning, utprovning och förskrivning av hjälpmedel är en stor del av arbetsterapeuternas insatser. Även bedömning av behov av bostadsanpassning i ordinärt boende samt intygsskrivning ingår i arbetsterapeutens uppdrag.

Fysioterapeuten ansvarar för bedömning och insatser relaterat till din funktionsförmåga till exempel funktionsträning, rådgivning och utprovning av gånghjälpmedel såsom rollatorer. Träningen ska leda till att bibehålla, förbättra eller återfå de fysiska funktioner som behövs i vardagen. Du kommer i kontakt med en fysioterapeut genom din vårdcentral.

I dag- och hemrehabteamet ingår arbetsterapeut, fysioterapeut och undersköterska. Träning med rehabteamet är anpassad efter dig och din aktuella sjukdomsbild och syftar till att hela tiden tänja gränserna för dina förmågor. Träningen är målfokuserad, tidsbegränsad och utförs antingen i ditt hem eller på plats i dagrehabs lokal. För att få insatser från dag- eller hemrehabteamet behöver du vara över 65 år, bo i ordinärt boende och vara motiverad till träning.

Vid träning på dagrehab så tillkommer en kostnad på 40 kr (halvdag) från 1 juni 2024. Max 600 kr/månad.

Hjälpmedel

Om du har behov av hjälpmedel för att klara ditt dagliga liv så kan du få hjälp med bedömning, utprovning och förskrivning. Du kontaktar då arbetsterapeut.

Gäller det gånghjälpmedel, som rollatorer, så kontaktar du fysioterapeuten på din vårdcentral.

Är du i behov av rehabilitering?

Om du är intresserad av rehabilitering kontakta arbetsterapeuterna. Arbetsterapeuterna nås vardagar 8-9 via 0585-487 83. De har telefonsvarare där du kan lämna meddelande och bli uppringd övriga tider.

Ansökan till dagrehab och hemrehab

Vill du göra en ansökan om träningsperiod med dagrehab eller hemrehab kan du kontakta arbetsterapeut, fysioterapeut eller fylla i ansökningsblankett.

Lekebergs kommuns dagrehab har sina lokaler på bottenplanet av kommunens vård- och omsorgsboende Linden.

Önskar du komma i kontakt med dagrehab vänligen kontakta verksamheten på telefonnumret: 0585-487 79.

Här nedan kan du se kartan över korttidsboendet Linden där dagrehab har sina lokaler. Klicka här för att komma åt den stora kartan