Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Kontakta Kommunen

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-12

Tidig dialog

Vi bjuder in dig som bor och verkar i Lekebergs kommun till dialog. Ta nu chansen och tyck till om Lekebergs utveckling redan i ett tidigt skede av arbetet med den nya översiktsplanen. Osäker på vad en översiktsplan är? Se en informationsfilm om översiktsplanering här.

Från och med 8 december gäller fler rekommendationer för att minska spridningen av covid-19. Kom ihåg att hålla avstånd till andra människor och att stanna hemma vid symptom. På plats under dialogerna finns handsprit och personalen kan komma att styra antalet personer som vistas i lokalen samtidigt vid behov. Uppdaterad information angående covid-19 hittar du på folkhalsomyndigheten.se, krisinformation.se samt lekeberg.se

Dialogperioden sträcker sig från 20 november 2021 till 30 januari 2022. Synpunkter tas emot under hela perioden. Att framföra sina åsikter vid diskussioner på plats välkomnas men se till att också skicka in dina åsikter för att de ska dokumenteras.

Johan Niklasson, kommunstyrelsens ordförande, berättar om dialogperioden i filmen nedan.

Dialogens upplägg

Under dialogperioden så kan du delta i dialogen på olika sätt.

Diskutera med oss på öppet hus

- Mullhyttan: Mullhyttans skola, matsalen. Onsdag 24/11 kl. 16-19. Vägbeskrivning.

- Gropen-Kvistbro: Kvistbro församlingshem. Torsdag 2/12 kl. 16 - 19. Vägbeskrivning.

- Fjugesta: Lekebergsskolan, matsalen. Torsdag 9/12 kl. 16 - 19. Vägbeskrivning.

- Lanna: Hidinge skolas matsal torsdag 16/12 kl. 18:00 – 20:00 och i Best Arena vid Hidinge skola fredag 17/12 kl. 15:00 - 18:00. Vägbeskrivning.

Besök oss i den kringresande glascontainern

Glascontainern är belyst under dagen och tillgänglig att besöka när det passar dig bäst. Den kommer också att vara bemannad av kommunrepresentanter under vissa tider som står beskrivna nedan.

- Mullhyttan: Ica Träffen. 19 till 26 november. Bemannad tisdag 23/11 kl. 15 - 19. Vägbeskrivning. Glascontainern rustas med utställningen 23 november.

- Gropen-Kvistbro: Återbruket Västafrikahjälpen. 26 november till 3 december. Bemannad tisdag 30/11 kl. 15 - 19. Vägbeskrivning.

- Fjugesta: På torget nära kommunhuset (vid apoteket). 3 till 10 december. Bemannad tisdag 7/12 kl. 15 - 19. Vägbeskrivning.

- Lanna: Hidinge skola, utanför Best Arena. 10 till 17 december. Bemannad tisdag 14/12 kl. 15 - 19. Glascontainern töms på utställningen redan den 16 december. Vägbeskrivning.

Det går att ta del av utställningen i glascontainern även när den inte är bemannad.

Tyck till i Placetoplan

Den digitala dialogplattformen Placetoplan används under dialogperioden för att samla in synpunkter. Plattformen erbjuder möjligheten att lämna en synpunkt och sedan markera ut på en karta vilken plats i kommunen din synpunkt handlar om. I plattformen publiceras alla synpunkter så det går att se vad andra har tyckt om kommunens tätorter.

Tyck till och se synpunkter om Mullhyttan.

Tyck till och se synpunkter om Gropen-Kvistbro.

Tyck till och se synpunkter om Fjugesta.

Tyck till och se synpunkter om Lanna.

För en kort genomgång av plattformen, ta del av instruktionsfilmen via länken nedan.
Instruktionsfilm om hur du skickar in din åsikt i Placetoplan.

Ta del av Dialoghandlingen

Fokus i detta tidiga skede är utvecklingen av våra tätorter. I dialoghandlingen redovisas inga färdiga förslag, utan ett antal utvecklingsskisser över hur man kan tänka om kommunens utveck­ling. De har diskuterats och formats av den poli­tiska styrgruppen för översiktsplanen, som nu vill veta vad du tycker innan det är dags att gå vidare med arbetet.

Dialoghandlingen innehåller dels ett första förslag till utvecklingsstruktur för kommunen som helhet, dels utvecklingsskisser för Lekebergs tätorter. Dialoghandlingen har ganska många sidor och innehåller mycket text, men tanken är inte att man måste läsa igenom allt. Istället kan man dyka ner i de bilder och textdelar som man tycker är intressanta, och ha som inspiration för egna tankar och idéer.

Läs dialoghandlingen.

Ladda ner dialoghandlingen. Pdf, 27.7 MB.

Den tryckta versionen av dialoghandlingen kommer att finnas att hämta i kommunhuset i Fjugesta fr.o.m. 22 november kl.14. Handlingen i tryckt form kommer också att finnas på alla bemannade dialogtillfällena som står beskrivna ovan.

Fler sätt att tycka till

Det är också möjligt att skicka in dina synpunkter via mejl och post. Dina synpunkter och förslag ska märkas med ”Tidig dialog” och du skickar in via epost till: information.lekeberg@lekeberg.se alternativt med ordinarie post till:

Lekebergs kommun
ref: Tidig dialog
Bangatan 7
71681 Fjugesta.

Senast 30 januari 2022 önskar vi att få in era synpunkter och förslag.

Hantering av synpunkter

När alla synpunkterna kommit in samlas de i en dialogredogörelse och kommunstyrelsen tar sen ställning till hur arbetet med översiktsplanen går vidare. Dialogredogörelsen kommer sen att publiceras på lekeberg.se.