Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Skyddsjakt - oönskade djur i detaljplanerat område

Sydnärkes Miljöförvaltning är den enhet som ansvarar för kommunens skyddsjakt. Detta görs genom kontrakterade skyddsjägare boende i kommunen. Om ni upplever problem med eller ser ett skadad djur inom detaljplanlagt området, kontakta kommunens växel: 0585-487 00

OBS! Det är endast inom detaljplanerat område (tättbebyggt område) som kommunens skyddsjägare kan bedriva skyddsjakt. På oplanerat område är det ordinarie markägare/jakträttsinnehavare som ska kontaktas.

Tips! Åtgärder mot oönskat vilt och andra djur

Rådjur i trädgård
Gnagskydda nyplanterade buskar och träd (hönsnät eller anpassat gnagskydd).

Reflektorer som exempelvis cd-skovor eller frigolit som placeras i träd eller buskage. Vid användning av frigolit kan den skäras/klippas som en hjärtform då det uppfattas som den vita pälsen hos ett annat rådjur och därmed avskräcker andra rådjur att närma sig.

Då rådjuret har en väl utvecklad hörsel, så kan man placera ut en radio eller annat ljud i trädgården som stör. Man kan även applicera dofter som rådjur ogillar exempelvis otvättad fårull, cayennekrydda och blodmjöl runt om växtlighet man vill skydda.

Grävling i villaträdgårdar
Var noga med att plocka bort all fallfrukt.

Om du har kompost så se till att den har tillslutna väggar, så kallad ”inbrottssäker kompost”.

Var noga med att kratta upp fallna löv då de snabbt genererar mask som utgör föda för grävlingen.

Misstänker du att du har grävling på din tomt kan man även ”parfymera” ingångarna där grävlingen har sitt gryt. Om grävlingen har bosatt sig under hus eller altan kan man även, då man vet att grävlingen inte är där, täppa igen möjliga ingångar och även parfymera med vanlig sprayparfym.

Kråkfåglar
Håll efter fallfrukt.

Placera ut skrämsel som cd-skivor, fågelskrämmor eller uvbulvan.