Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer

En kulturmiljöutredning har tagits fram som identifierar tjugofem särskilt värdefulla kulturmiljöer i Lekeberg. Dessa beskrivs under tre övergripande teman.

Lekebergs kulturmiljöer - Utredning om särskilt värdefulla kulturmiljöer

Lekeberg är rik på fantastiska kulturmiljöer som berättar om bygdernas historia. Den gemensamma kulturmiljön ska skyddas och vårdas enligt lag, och det ansvaret delas av alla.

För att förstå och rätt värdera Lekebergs kulturmiljöer i samhällsplaneringen har ett kunskapsunderlag tagits fram som väljer ut och lyfter fram de kulturmiljöer som är viktiga för att förstå Lekebergs historia, och som särskilt väl kan berätta om kommunens bärande historia och hur dessa miljöer ska tas tillvara.

Kulturmiljöutredningen ska stödja kommunens översiktsplanering och handläggning av till exempel bygglov och detaljplaner, men också fungera som rådgivning för allmänhet och fastighetsägare vid vård, underhåll och utveckling av mark och byggnader i särskilt värdefulla kulturmiljöer. Genom att lyfta fram kulturvärdena kan bebyggelse och verksamheter anpassas till de kulturhistoriska sammanhangen och på så sätt förstärka både den enskilda fastighetens värde och den gemensamma livsmiljön.

Läs hela kulturmiljöutredningen Pdf, 46 MB

Läs del 1 om kulturmiljö och Lekebergs kulturlandskap Pdf, 4 MB (inte tillgänglighetsgranskad).

Läs del 2 om Bergsmannabygdens kulturmiljöer Pdf, 13 MB (inte tillgänglighetsgranskad).

Läs del 3 om Samhällenas kulturmiljöer Pdf, 15 MB (inte tillgänglighetsgranskad).

Läs del 4 om Slättbygdens kulturmiljöer Pdf, 14 MB (inte tillgänglighetsgranskad).

Tjugofem särskilt värdefulla kulturmiljöer

Kulturmiljöutredningen identifierar och anger riktlinjer för totalt 25 särskilt värdefulla kulturmiljöer. I tätorterna är de särskilt värdefulla kulturmiljöerna indelade i upp till fyra delområden, och för varje tätort finns en övergripande berättelse med generella riktlinjer för tätorten.

De utpekade kulturmiljöerna bedöms uppvisa ett sådant särskilt historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde som avses i 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Landskap, bebyggd miljö och fornlämningar samverkar i olika utsträckning i de särskilt värdefulla kulturmiljöerna.

Tre teman

Lekebergs särskilt värdefulla kulturmiljöer beskrivs och behandlas under tre större teman för att tydliggöra sambandet med kommunens stora berättelser: Bergsmannabygden, Samhällena, och Slättbygden. Dessa teman är framtagna med utgångspunkt i landskapets förutsättningar, lämningsbild och miljöernas kopplingar till olika berättelser.

Gränser är aldrig absoluta och gränsen mellan Bergsmannabygden och den mer utpräglade Slättbygden är inte helt tydlig. Det finns särskilt värdefulla miljöer som ligger i gränslandet mellan skog och slätt. Här har naturliga gränser i landskapet, såsom Svartån och landsväg 204 som skär genom kommunen. Det är i denna gränsbygd, längs med Svartån och väg 204 som Lekebergs samhällen vuxit fram och dessa behandlas i ett eget tema, Samhällena. Till varje tema har övergripande råd och riktlinjer tagits fram kring hur dessa landskap och miljöer kan hanteras. Under varje tema beskrivs sedan de särskilt värdefulla kulturmiljöerna.

Bebyggelseinventering

Kulturmiljöutredningen ersätter det tidigare kulturmiljöprogrammet, som antogs av kommunfullmäktige i juni 2016. De kulturhistoriskt värdefulla byggnader och småskaliga bebyggelsemiljöer som identifierades i det tidigare kulturmiljöprogrammet, används istället som en bebyggelseinventering för kulturhistoriska värden i enskilda byggnader och miljöer i den fortsatta plan- och bygglovshandläggningen.