Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Kontakta Kommunen

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Ett glas fylls med vatten från en kran.

Vattnet i vardagen

Vi använder oss av vatten varje dag. Här hittar du råd och regler kring hur du kan och får använda dig av vattnet i vardagen.

Använd vattnet klokt vid torrt och varmt väder. Lekebergs kommun får sitt vatten både från Örebro och Laxå som tar sitt vatten från ett antal dricksvattensjöar. Det är gott om vatten i sjöarna och läget är just nu stabilt.

Får vi en varm och torr sommar innebär det en högre belastning på vattenverk, pumpstationer och ledningsnätet, vilket kan ge minskat vattentryck i vissa områden. Vi kan då behöva införa tillfälliga restriktioner. I sådana fall genomför vi nödvändiga insatser och informerar berörda.

Du kan bidra vid torrt och varmt väder

Det finns god tillgång till vatten, men när många förbrukar mycket vatten samtidigt blir det hög belastning på produktionen och distributionen av dricksvattnet. Detta sker vid långa perioder med torrt och varmt väder, då det går åt mer vatten för att man till exempel duschar och vattnar oftare.

Det gör att våra vattenverk och pumpstationer får gå för högtryck. Det är därför bra om du försöker anpassa din vattenförbrukning, för att minska belastningen på ledningsnätet, våra pumpar och våra vattenverk.

Du kan hjälpa till genom att till exempel inte vattna gräsmattan med dricksvatten och försöka att använda mindre vatten morgnar och kvällar, då förbrukningen är som högst. Har du möjlighet kan du till exempel duscha samt köra tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället.

Dricksvattnet är ett livsmedel som i första hand ska användas till mat, dryck och hygien. Tack för din insats!

För dig med egen brunn

Du som har egen brunn kan påverkas av att grundvattennivåerna är lägre än normalt i vissa områden. Du ansvarar själv för att säkra din vattenförsörjning om din brunn sinar. Du får då kontakta en privat speditör och köpa vatten för att fylla på brunnen igen. Håll därför ett extra öga på vattennivåerna i brunnen och se över hur du kan anpassa din vattenförbrukning.

Biltvätt

Det bästa valet är att tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller "gör-det-själv-hall". Det är inte bra för miljön att tvätta bilen direkt på gatan eller på garageuppfarten eftersom det smutsiga vattnet innehåller olja, kemikalier samt tungmetaller som sprids till diken och vattendrag.

Vad får jag spola ner i toaletten?

Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, blöjor, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna. Skräpet orsakar dyra och besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna ditt farliga avfall till en miljöstation eller återvinningscentral. Överblivna läkemedel lämnar du till apoteket i en genomskinlig plastpåse.

Matfett

Mattfett spolas ner i avloppet stelnar och sätter sig på väggarna i rören när vattnets temperatur sjunker. Det kan leda till att det blir stopp i rören. Avloppsvattnet kommer då inte förbi och kan tränga upp i husen som ligger närmast stoppet.

Torka istället ur fett som blivit kvar i grytor och stekpannor med hushållspapper och släng det i den gröna avfallspåsen.

Swimmingpool

Fylla och tömma poolen
Använd en trädgårdsslang eller liknande för att fylla poolen. Det kan ta tid att fylla poolen, beroende på hur mycket vatten som används av andra just då. Om många fyller sina pooler samtidigt kan vattentrycket sjunka, så fyll inte samtidigt som grannen.

Använd inte poolkemikalier dagarna innan tömning. Det är inte lämpligt att släppa ut vatten med klor direkt i sjöar och vattendrag. Töm helst poolen på gräsmattan. Detta förutsätter att det inte ställer till problem för grannar eller dig själv, exempelvis om ni har egna dricksvattenbrunnar. Töm ut lite i taget så att det hinner rinna undan. Kontrollera att vattnet inte rinner mot ditt eller grannens hus.

Dagvattenledningen kan vara ett alternativ om du inte kan tömma vattnet på gräsmattan. Då kan du låta vattnet rinna till en gatubrunn i gatan eller i din egen dagvattenbrunn på tomten, om du har en sådan. Töm ut lite i taget så att det hinner rinna undan.

Töm inte poolvattnet till spillvattenledningen via golvbrunn eller vask. Det blir bara en onödig belastning för reningsverket.

Poolkemikalier
Klor är ett vanligt desinfektionsmedel. Överdosera inte och använd inte kemikalier i onödan. Om du använder andra medel eller metoder är det viktigt att det finns bra produktbeskrivningar och användarinstruktioner. Vid osäkerhet kontakta Kemikalieinspektionen. Undvik desinfektionsmedel som innehåller silver, det dödar inte virus och utgör en större miljöbelastning än klor när det släpps ut i naturen.