Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-15

Skolmat

Se vilken mat som serveras i skolan och hur du beställer specialkost eller anpassade måltider till ditt barn.

Matsedeln finns även som webbapplikation. För att använda webbappen går du in på adressen mpi.mashie.eu/app på din smartphone eller läsplatta och söker på skola eller kommun.

Frukost i skolan

Alla elever som vill får frukost i skolan. Det är en varierad frukost som serveras, som till exempel gröt, smörgås och mejeri. För de barn som åker skolbuss till skolan, och inte har samma förutsättningar med tid, finns möjlighet att hämta frukost och ta med till klassrummet. Du som vårdnadshavare anmäler om ditt barn vill ha frukost via vår e-tjänst. Anmälan är bindande och gäller för HT24. Frukost i skolan är en politisk satsning.

Öppettid för frukost i de olika skolrestaurangerna

Hidinge skola, klockan 7.30-7.55
Mullhyttans skola, klockan 7.30-7.55
Lekebergsskolan F-6, klockan 8-8.15
Lekebergsskolan 7–9, klockan 8-8.15

Om ditt barn vill sluta äta frukost i skolan under hösten så behöver du inte göra någon avanmälan.

Specialkost och anpassade måltider

Behöver ditt barn specialkost eller anpassad måltid ansöker du om det via våra e-tjänster. Observera att du behöver göra en ny ansökan inför varje läsår.

Specialkost är kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd, vilket betyder att den är medicinskt motiverad. Det kan bland annat vara:

  • Allergi
  • Korsallergi
  • Laktosintollerans
  • Celiaki eller glutenintollerans
  • Övriga överkänsighetsreaktioner

Det finns även andra mer ovanliga anledningar till specialkost. Du kan fylla i detta under "annat" när du ansöker om specialkost.

Du kan ansöka om anpassad måltid vid:

Valet att äta veganmat

Medicinska orsaker

  • Konsistensanpassning - ordinarie kost med anpassad konsistens på grund av tugg- och sväljsvårigheter.
  • Energiberikning - ordinarie kost berikad med extra energi, ofta i form av extra fett.
  • Energilåg mat - vid till exempel övervikt, fetma eller metabol sjukdom.
  • Diabetesanpassad mat - vissa maträtter kan vara svårt för diabetiker, exempelvis pannkakor, risgrynsgröt, potatismos och soppa.
  • Annan sjukdom som kräver anpassning.

Synnerliga skäl

Synnerliga skäl är när en elev inte klarar av att äta i den vanliga miljön i skolrestaurangen eller av den ordinarie matsedeln. Den möjligheten kan bara användas i undantagsfall. Att inte tycka om vissa maträtter eller livsmedel är inte ett synnerligt skäl utan skälet behöver vara ett behov som gör att det är mycket viktigt, nästan nödvändigt, för att barnet ska klara sin skolgång. Exempel på synnerliga skäl är:

  • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i kombination med selektivt ätande och starkt påverkad skolgång.
  • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med låg aptit till följd av medicinering.

Barn som får anpassad måltid utifrån synnerliga skäl får alltid ta av den ordinarie maten om de vill, även om skolköket har lagat anpassad mat. Målet är, om det finns förutsättningar för det, att barnet ska känna sig trygg med att äta den ordinarie maten.

 

Intyg

Om du ansöker om specialkost behöver du skicka in ett intyg eller en journalkopia från sjukvården där behovet är dokumenterat. Om det inte står någon giltningshetstid i intyget så behöver du uppsöka vården igen efter två år för att utreda att allergin, intoleransen eller överkänsligheten fortfarande finns kvar.

Du behöver bifoga ett intyg eller journalutdrag om ditt barn:

  • Är allergisk mot något i maten
  • Är intolerant mot något i maten
  • Är överkänslig mot något i maten
  • Har behov av anpassad måltid på grund av tugg- och sväljsvårigheter, diabetes, behov av energilåg mat, behov av energirik mat, eller annan sjukdom som kräver att det görs anpassningar i maten.

Om du ansöker om vegetarisk kost, vegansk konst eller kost utan fläskkätt så behöver du inte skicka in något intyg eller någon journalkopia.

Vid behov av anpassad måltid på grund av synnerliga skäl så behöver skolan styrka behovet.

Vid frånvaro

Meddela skolans kök senast kl 8 om ditt barn av någon anledning inte ska ha mat, till exempel när ditt barn är sjukt eller ledigt så slipper vi onödigt matsvinn.

Det är viktigt att du meddelar när ditt barn är tillbaka i skolan igen. Ditt barns specialkost eller anpassade måltid avslutas om hen inte hämtat ut maten under 14 dagar utan att ha meddelat frånvaro till måltidsverksamheten på skolan. Om ditt barn fortfarande har behov av specialkost eller anpassad måltid efter en frånvaro på 14 dagar måste vårdnadshavare göra en ny ansökan.