Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Jordgubbar med glass

Gårdsbutiker och butiker i Lekeberg

Gårdsbutikerna i Lekeberg erbjuder bland annat närproducerad mat, delikatesser, tvålar, böcker, inredningsdetaljer och växter.

Lilla Väsby är en liten gård på Närkeslätten som nu drivs i 5:e generation. Här bedrivs växtodling, lamm och nötköttsproduktion.

Grundtanken är att alla djur föds upp under naturliga förhållanden där de går ute och betar så stor del av året som möjligt. De ingår i det naturliga kretsloppet där de bidrar till biologisk mångfald, betade vackra landskap, gödsel på åkrarna och närproducerad mat på bordet. Under 2018 öppnades gårdsbutiken Lilla Väsby´s Lantbod! Förutom kött från den egna gården så finns även varor från andra närproducenter, såsom mjöl, potatis, äppelmust, honung, ägg, dressing, marmelad, senap, ketchup och choklad.

Adress: Lilla Väsby 5170, 716 92 Fjugesta
Telefon: 073-994 40 12, Hemsida: www.lillavasby.se

Jannelunds Gård har varit i familjen Arnessons ägo sedan 1960. Verksamheten består idag av lamm-, gris och nötuppfödning, samt odling av proteingrödor och kulturspannmål för humankonsumtion.

I gårdsbutiken finns alltid ett sortiment av lamm-, nöt-, och fläskkött, allt från egna djur, likaså korv och andra charkuterier. Under sommar- och höstsäsong finns även ett grönsakssortiment som varierar under säsongen, självklart från gården och KRAV-godkänt.

I butiken erbjuds ett mindre sortiment av högkvalitativa och ekologiska produkter från gårdar och mathantverkare med samma värderingar som vi har. Till exempel surdegsbröd från Sur-Anna i Svartå, mjöl från LOKAL ekologiskt surdegsbröd i Kumla för att nämna några.

Hemsida: http://www.jannelundsgard.se

Hos butiken Fyra Systrar hittar du allt från annorlunda inredningsdetaljer, återbruksprylar till egendesignade föremål. Passa även på att ta en fika i butikens servering där fikabrödet alltid är hembakat. Det finns plats att sitta inomhus eller i någon av de många uteplatserna i trädgården.

Gemensamt för de fyra systrarna är ett genuint intresse för skapande. De skapar eget med inspiration av grafisk design, måleri, fotografi och skrivande.

Besöksadress
Selhagsvägen 1, Mullhyttan

Telefon 076-815 00 97,
E-post elisabet@fyrasystrar.se,
Webbadress www.fyrasystrar.se

Berga Gård och Berga Skafferi

Berga Skafferi rymmer en välsorterad Gårdsbutik med Café, ett tillverkningskök för glass och ostkaka och en Äggbod. Det här finns på Berga gård - ett Kravcertifierat lantbruk med ägg, lamm och växtodling.

I Gårdsbutiken säljer man en del av det gården producerar både som råvaror och i förädlad form. Berga Skafferi erbjuder också lokalt mathantverk, lokala råvaror och andra utvalda produkter. Från gården hämtas dagsfärska ekologiska ägg, ekologiskt kött från naturvårdande lamm, egna kokhöns, humle till ölen och ekologiskt mjöl och senap från gårdens åkrar. Älg och vildsvin kommer från den egna skogen.

I Skafferiets Café med utsikt över odlingslandskap och hönshage kan man njuta av en god fika med till exempel egna glassen och ostkakan. Det erbjuds matiga surdegsmackor med ägg, räkor och nymixad majjo och bakverk tillverkade av gårdens ägg och mjöl.

Följ Berga Gård på Facebook eller Instagram på bergaskafferi för aktuella menyer och öppettider.

Äggboden är öppen alla dagar 06-22, där finns ägg och ett begränsat utbud från Gårdsbutiken.

Besöksadress
Berga Gård
716 92 Fjugesta

Webbadress
www.berga.net

Lär dig mer om ekologisk äggoljetempera och köp med dig färg hem. Av Jord vill inspirera människor till att sätta färg på vardagen genom att blanda och måla sin egen ekologiska färg hemma. Av Jord tillhandahåller information, inspiration och färg i påse som är klar att blanda till en högklassig ekologisk färg.

Intresserad av att få veta mer om hur du kan hjälpa miljön samtidigt som du får en en uppfräschning hemma eller på arbetsplatsen? Då är ett besök på Av Jord givet! Här får du kunskap kring deras egentillverkad färg genom personlig rådgivning, kurser, föredrag eller genom att köpa med dig en bok hem som handlar just om denna ekologiska färg som också kallas för äggoljetempera. Av Jords produkter och tjänster är anpassade efter kundens behov och kunskapsnivå - här finns något för alla!

Av Jord har inga fasta öppettider utan är öppet när du har tid vardag såväl som helgdag, tidsbokning gäller.

Besöksadress:
Av jord AB
Ekofärghuset/Norrgården, Vekhyttan

Epost:
tempera@avjord.se

Telefon:
0585-241 37 (vardagar kl. 10-12)

Webbadress
www.avjord.se

På Hallagården hittar du både café och gårdsbutik. I gårdbutiken finns ull, garn och alster från djuren i vår djurpark. Det vill säga saker från alpackor, jakar, kameler, lamor, Jämtlandsfåren, Klövsjöfåren, angoragetterna och angorakaninerna.

Här finns även annan ull och garn samt spinnrockar, kardor, kardmaskiner, vävstolar, färger, stickor, virknålar, lintyg, vadmal och annat som du kan tänkas behöva.

I gårdsbutiken finns även marmelader, sylt, hårt bröd, tvålar och fina andra saker. Det går bra att betala med kontanter, kort eller swish.

Besöksadress:
Hallagården Lekhyttan
719 93 Vintrosa

Telefon:
019-29 20 92

Epost:
info@hallagarden.se

Webbadress
www.hallagarden.nu

Lisas växthus, Ägelsta Gård i Fjugesta, erbjuder ett brett utbud av olika och ovanliga pelargoner.
Butiken är öppet på lördagar hela våren och sommaren men håller stängt på vintern.

Besöksadress:
Ägelsta gård 1
71691 Fjugesta

Telefon:
070-691 45 85

Epost: lisaochroger@hotmail.se

Facebooksida: Lisas Växthus, Fjugesta

Madame La Gård är en butik fylld med linnekläder och annat smått och gott.

Besöksadress:
Edsberg Södra Storgården
716 91 Fjugesta

Telefon:
073-642 81 82

Epost: madamelagard@gmail.com

Facebooksida: Madame La Gård, Fjugesta