Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Hälsans stig i Fjugesta

Observera att Bergaskogen är avstängd från 19:e februari och fram till sommaren på grund av skötsel- och underhållsåtgärder. Den delen av Hälsans stig som går genom Bergaskogen kommer inte att vara öppen.

Om Hälsans stig

Hälsans Stig är en trygg och promenadvänlig slinga utan given start- eller slutpunkt. Den första Hälsans Stig (Slí na Sláinte – ”stigen till hälsan”) anlades på Irland 1995 av den irländska Hjärtfonden. Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Idag finns Hälsans Stig i drygt tio länder i Europa och Nordamerika. I alla dessa länder ser skyltarna likadana ut. De tre blå strecken står för hälsan, solen och livskraften. I Sverige är det Riksförbundet HjärtLung som ansvarar för konceptet.

Klicka här för att komma till kartan över Hälsans stig i Fjugesta Pdf, 1.9 MB.

Hälsans stig i Fjugesta

Hälsans stig i Fjugesta, som invigdes i september 2014, är ca 4 kilometer lång och sträcker sig längs med gamla banvallen, genom centrum och via natursköna områden som Geijers äng och naturreservatet. Varje kilometer är utmärkt med en kilometerskylt som gör att du kan räkna ut hur långt du har gått. Däremellan sitter det skyltar som visar åt vilket håll stigen går oavsett i vilken riktning du promenerar. Längs med stigen finns informationstavlor med kartbild över stigens sträckning på tre platser (torget, vårdcentralen och motionsspåret), du kan också hämta en papperskarta i kommunhuset eller på vårdcentralen. Det finns också en förbindelseväg som utelämnar sträckan längs med motionsspåret, vilket kan vara bra om det t.ex. är halt i spåret.

Aktivitetsrunda

Längs med Hälsans stig finns 12 olika aktivitetsskyltar, där du kan träna och utföra fysiska övningar i din egen takt. På varje aktivitetsskylt finns två olika övningar, en för barn och en för vuxna. Anpassa övningarna efter dina förutsättningar och möjligheter.
Ni väljer självklart vilken nivå ni vill hålla, alla rörelser är bra för kroppen!
På aktivitetsskyltarna finns även spännande forskning och intressant fakta att ta del av.