Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Digitala barnböcker på ukrainska

Här tipsar vi om gratis digital läsning som rör Ukraina - skönlitteratur och fakta.

Här tipsar vi om gratis digital läsning som rör Ukraina - skönlitteratur och fakta.
Biblioteket har också tryckta böcker på ukrainska för både barn och vuxna.

Gratis e-böcker för barn

Föreningen Stowarzyszeniu Osvitoria har gjort 70 barnböcker tillgängliga på nätet efter avtal med ukrainska förlag. Böckerna är fria att ladda ner och för den som inte kan ukrainska går det att använda webbläsarens översättningsfunktion för att lättare orientera sig på sidan.
E-böckerna på Osvitoria

Fria skolböcker på ukrainska

Bokförlaget Natur & Kultur har med tillstånd från och i samarbete med det ukrainska läromedelsförlaget Ranok Publishing House, samlat ett urval av de viktigaste läromedlen för elever i grundskolan, som kan upprätthålla fortsatt skolundervisning för de elever som antingen befinner sig på flykt eller som just har anlänt till en skola i Sverige. De pdf-filer som finns på sidan är fria att kostnadsfritt ladda ner och använda. Skolböckerna hittar du här.

Guide till gratis e-böcker på ukrainska för barn

Digiteket tipsar om hur du kan ladda ner barnböcker på ukrainska, gratis. Böckerna är fria att ladda ner och lyssna på. Läs mer på Digitekets sida, där det finns en sammanställning och presentation av länkar till många olika källor.

Källkritik och att bemöta oro

Vid tider av kris och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk och att inte sprida felaktig information eller obekräftade rykten vidare. Nedan har vi samlat lite länkar med tips på källkritik och om vad du som privatperson kan göra i och med kriget i Ukraina. Du kan också läsa mer om hur du kan bemöta oro, både bland barn och vuxna.

  • MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
  • Krisinformation.se - krisinformation från svenska myndigheter.
  • Länsstyrelsen - om att bemöta barns oro om krig och kriser.
  • Skolverket - om att prata med barn och unga om krig och kriser.

Senast publicerad: