Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Gymnasium

Elever i Lekeberg som vill läsa nationella program läser på gymnasieskolor i andra kommuner. På Lekebergs gymnasieskola finns introduktionsprogram med tre inriktningar.

Lekebergs kommun har samverkansavtal med ett flertal kommuner i Örebroregionen om att gymnasieelever i Lekeberg får ansöka till skolor i Örebro och Hallsberg på samma villkor som elever boende i de kommunerna.

Läs mer om att studera på gymnasiet i Örebro här och i Hallsbergs kommun här.

Gymnasiekort

För att ha rätt till ett gymnasiekort krävs det att:

  • Du har minst sex kilometer i färdväg mellan bostaden och skolan. Avståndet räknas från folkbokföringsadressen till skolans huvudingång. Vi räknar utifrån närmaste gång-, cykel- eller bilväg.
  • Du är under 20 år och fyller inte 20 år under höstterminen.
  • Du har undervisning i gymnasiekurser på heltid.
  • Du inte har inackorderingsbidrag.

Gymnasiekortet delas ut vid terminsstart

Du som är folkbokförd i Lekebergs kommun behöver inte ansöka om gymnasiekortet. Gymnasiekortet delas ut på skolan vid höstens terminsstart.

Inför nytt läsår

Du som redan går på gymnasiet ska spara ditt gymnasiekort över sommaren och använda det till dess att du fått ett nytt kort. Det gamla kortet fungerar inte i kortläsaren utan måste visas för busschauffören inför varje resa.

Du som börjar ditt första år på gymnasiet kan resa på det tillfälliga färdbeviset som skickas ut till dig tillsammans med antagningsbeskedet. Du kan även skriva ut färdbeviset via Dexter (gymnasieantagningen). Färdbeviset måste vara utskrivet för att det ska vara giltigt och giltighetstiden är två veckor.

Borttappat eller skadat kort

Vid borttappat eller skadat busskort får du som elev själv betala resan till och från skolan tills ett nytt gymnasiekort ordnats via skolan. Skolan tar ut en expeditionsavgift som varierar beroende på skola.

Läs mer på orebro.se

Extra resebidrag

Gymnasieelev som har minst 4 km från bostaden och närmaste busshållplats, eller om det mellan hemmet och skolan eller hemmet och praktikplatsen inte finns kollektivtrafik avpassad efter skolans/praktikplatsens ramstart- och sluttid, kan söka extra resebidrag. Resebidraget betalas ut en gång under höstterminen och en gång under vårterminen. Ansökan som gäller innevarande läsår eller endast höstterminen skall vara inlämnad senast den 31 oktober och gäller ansökan enbart för vårterminen är sista ansökningsdag den 31 mars.

Regler för extra resebidrag Pdf, 483.4 kB.

Ansök om extra resebidrag Pdf, 1.3 MB.