Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Kontakta Kommunen

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Rehabilitering

Rehabteamet består av en arbetsterapeuter sjukgymnaster/fysioterapeuter och undersköterskor. Deras arbete grundar sig i att motivera och stötta personer som är i behov av träning kopplade till skador, sjukdomar eller försämrat allmäntillstånd.

Arbetsterapeuterna har i huvudsak ansvar för bedömning och träning av de förmågor som du önskar och har behov av för att klara ditt vardagliga liv. Hjälpmedel och förändringar i hemmiljön kan öka förutsättningarna för rehabilitering och ett självständigt liv. Det handlar om att kunna klä sig, förflytta sig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet.

Sjukgymnasten ansvarar för träning, sjukgymnastik, rådgivning, utprovning av gånghjälpmedel såsom rullatorer. Träningen ska leda till att bibehålla, förbättra eller återfå de fysiska funktioner som behövs i vardagen. Du kommer i kontakt med en sjukgymnast genom vårdcentralen.

Dagrehabiliteringen vänder sig till dig som bor hemma och har behov av träning och aktiviteter t ex efter skada eller sjukdom. Du tränar mot ett mål för att förbättra eller bibehålla förmågor med syfte att vara så självständig som möjligt i vardagen. Du tränar i olika aktiviteter med stöd av undersköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Vad innebär rehab i Lekebergs kommun?

Rehabilitering är en målfokuserad, tidsbegränsad träning som utförs i en persons hem, närmiljö eller rehablokal. 

Träningen är anpassad efter individen och aktuell sjukdomsbild och syftar till att hela tiden tänja gränserna för individens förmågor. Träningen genomförs tillsammans med legitimerad eller delegerad personal. 

Syftet med rehabilitering är att få en snabb och trygg rehabilitering efter skada eller sjukdom. Forskning visar att rehabilitering som sker i en person vanliga miljö ger snabbare resultat och bibehållen funktion på längre sikt. 

Vem kan få rehabiliteringsstöd?

Har du legat på sjukhus, eller har du en skada/sjukdom som gör att du har svårt att klara av ditt vardagliga liv? Då kan vi erbjuda dig möjligheten att under en begränsad tid få stöd och träning av vårt rehabiliteringsteam. Vi erbjuder detta för att du ska få en ökad självständighet samtidigt som du kan känna dig trygg i din bostad. 

Vi erbjuder rehabilitering till dig som är: 

  • målinriktad och motiverad till träning 
  • bor i ordinärt boende 

Hur går det till?

En rehabiliteringsperiod är individuellt utformad. Du får träffa sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut och undersköterska som tillsammans med dig planerar din rehabilitering. 

Tillsammans utformar vi en rehabiliteringsplan med målsättning för din rehabilitering. Ett av huvudmålen är att du ska klara av dina vardagsaktiviteter hemma, såsom klädsel, hushållsbestyr, förflyttning och hygien. 

Teamet har också ett nära samarbete med övrig personal i hemsjukvården och hemtjänsten när det behövs. 

Hur ansöker jag?

Om du är intresserad av rehabilitering kontakta arbetsterapeuterna. Arbetsterapeuterna nås vardagar 8-9 via 0585-487 83. De har telefonsvarare där du kan lämna meddelande och bli uppringd övriga tider.

Dagrehab

Lekebergs kommuns rehabteam har sina lokaler på bottenplanet av kommunens vård- och omsorgsboende Linden.

Önskar du komma i kontakt med dagrehab vänligen kontakta verksamheten på telefonnumret: 0585-487 79.

Här nedan kan du se kartan över korttidsboendet Linden där dagrehab har sina lokaler. Klicka här för att komma åt den stora kartan