Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag - fredag 8-16
Lunchstängt alla dagar 11.45-12.45

Dag före röd dag och afton 8-12

Det tidiga livets villkor

Det är grundläggande att alla barn får en bra start i livet, med goda uppväxtvillkor som stimulerar deras utveckling, inlärning och hälsa. Inom området det tidiga livets villkor arbetar Sydnärkes folkhälsoteam med föräldraskapsstöd, våld i nära relation, ungas delaktighet och inflytande samt brottsförebyggande och trygghetsskapande.

Föräldraskapsstöd

Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn. Det kan handla om att ge föräldrar kunskap om barnets rättigheter, hälsa och utveckling, att stärka föräldrars relation till varandra eller deras sociala nätverk.

Sydnärkes folkhälsoteam stöttar kommunernas arbete med föräldraskapsstöd och samordar arbetet på länsdelsnivå.

Föräldraskap i Sverige är ett grupprogram för utlandsfödda föräldrar med barn 0-18 år. Programmet består av fem gruppträffar med olika teman per tillfälle. Syftet är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige. De kommuner i Sydnärke som just nu erbjuder dessa föräldragrupper är Lekeberg och Hallsberg.

Läs mer: https://www.foraldraskapisverige.se/

Sydnärkes ungdomsråd

Sydnärkes ungdomsrådet syftar till att skapa en regelbunden dialog mellan unga och beslutsfattare i aktuella frågor som rör unga, deras liv och omgivning. Ungas åsikter är viktiga och kan bidra till en förbättrad ungdomspolitik. Sydnärkes ungdomsråd består av elevrepresentanter från Sydnärkes alla fem kommuners högstadieskolor och gymnasieskola, politikerrepresentanter från alla kommuner samt en rektor från gymnasieskolan.

Dialoglunch är ett forum för elever och förtroendevalda att mötas för att prata om frågor som är viktiga i ungdomars liv. Detta genomförs i syfte att utöka möjligheterna för unga att föra dialog med beslutsfattare i kommunen. Sydnärkes folkhälsoteam planerar och samordnar dialogluncher i Sydnärkes kommuner.

Elevriksdagen är en dialogdag för ungdomar på högstadiet och gymnasiet, tjänstepersoner och förtroendevalda i Sydnärkes fem kommuner. Syftet är att öka ungas delaktighet i beslutsprocesser och att beslutsfattare kan ta del av ungas åsikter. Den senaste Elevriksdagen genomfördes 25 maj 2023.

Varje sommar tar Sydnärkes folkhälsoteam emot feriejobbare. År 2022 och 2023 fick de i uppdrag att bearbeta och sammanställa material som insamlats under Elevriksdagen. Elevriksdagen är en dag i syfte att öka dialogen mellan Sydnärkes ungdomar, politiker och tjänstepersoner.

Resultat av Elevriksdagen 2023

Feriejobbarnas rapport - sammanställning Elevriksdagen 2023 Pdf, 346.9 kB.

Feriejobbarnas PPT - sammanställning Elevriksdagen 2023 Pdf, 3.7 MB.

Resultat av Elevriksdagen 2022

Till förtroendevalda och kommunpersonal Pdf, 138.6 kB.

Till vuxna Pdf, 88.7 kB.

Till ungdomar Pdf, 110.9 kB.

Affisch till ungdomar om stödkontakter Pdf, 158 kB.

Under 2024 kommer en elevskyddsombudsutbildning att erbjudas till högstadieeleverna i Sydnärke. Datum för utbildningen är 5 september och kommer äga rum i Kumla. Inbjudan till utbildningen finner du här.

Under 2023 började det erbjudas elevrådsutbildning till högstadieskolorna i Sydnärke. Under utbildningen pratar vi om rättigheter, teamwork och förväntningar på ett bra elevråd. Erbjudandet för detta finns kvar, kontakta oss om intresse finns!

Under 2024 kommer vi även kunna erbjuda uppföljningsutbildningar till dem som redan tagit del av grundutbildningen.

Våld i nära relation (VINR)

Sydnärkes folkhälsoteam arbetar med att samordna och genomföra kompetenshöjande insatser med fokus på våld i ungas relationer samt är ett stöd i framtagandet, implementering och utvärdering av styrdokument om våld i nära relationer.

ANDTS-förebyggande arbete i Sydnärke

ANDTS står för alkolhol, narkotika, tobak, dopings och spel om pengar. Det ANDTS-förebyggande arbetet i Sydnärke utgår från den nationella ANDTS-strategin som har det övergripande målet: Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. Sydnärkes folkhälsoteam är ett stöd i framtagande, implementering och utvärdering av kommunernas styrdokument för ANDTS samt stöttar kommunernas förebyggande arbete.

Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Sydnärkes folkhälsoteam är ett stöd till kommunernas brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete med fokus att länka samman arbetet med våld i nära relationer, föräldraskapsstöd samt alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Nätverk kopplat till tidiga livets villkor

Syftet med SAMSYD är att genom samverkan över kommungränserna i södra länsdelen arbeta för att omsätta den nationella ANDTS-strategin (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar) på lokal nivå genom erfarenhetsutbyte och gemensamma insatser.
Brev till vårdnadshavare, langning av alkohol Pdf, 309.6 kB.

Nätverket ses fyra gånger per år.

Syftet med VINR-nätverket Sydnärke är att arbeta länsdelsgemensamt med frågorna kring VINR. Tillsammans diskuterar vi frågorna brett, bland annat med fokus på samverkan kring arbetet med våldsutövare. Deltagande i nätverket är representant från socialtjänsten.

VINR-nätverket ses fyra gånger per år.

Fritidsgårdsnätverket är ett nätverk som träffas cirka 4 gånger per år, och det är ansvarig för fritidsgården som sitter med. Värdskapet är roterande och under mötena prata man lägesbild samt framtida satsningar.