Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Röstmottagare till EU-valet sökes

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet (EU). Just nu söker valkansliet personer som vill jobba i vallokal på valdagen och personer som vill jobba i förtidsröstningslokal Fjugesta under perioden 8 maj-26 maj.

Logotyp till EU-valet 26 maj 2019

Det är medborgarna i EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige. Läs mer om EU-valet här.

Valkansliet söker röstmottagare

Alla röstmottagare måste genomgå en obligatorisk utbildning för att få arbeta med valet. Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt samt ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Du behöver inte vara folkbokförd i kommunen men du måste vara 18 år.

Att arbeta vallokal/förtidsröstningslokal ingår, bland annat, att under dagen

  • upprätthålla god ordning i vallokalen
  • ta emot röster
  • hjälpa de väljare som ber om det

Om du är intresserad av att arbeta vid förtidsröstningen får du 140kr/h (innan skatt). Arbetar du i vallokal på valdagen får du mellan 1060 -1720 kr för hela dagen innan skatt beroende på uppdrag.

Vallokalerna är öppna kl. 8-21 den 26 maj. Efter avslutad röstmottagning kl. 21 arbetar alla som tjänstgjort i vallokalen med att öppna och räkna samtliga röster. När allt är färdigräknat ska material packas och lokalen ställas i ordning. Därefter lämnar ordförande och vice ordförande rösterna till valnämnden och arbetet avslutas.

Som röstmottagare kan du även arbeta med förtidsröstning. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och arbetet innebär att röstmottagaren tar emot förtidsröster.

I Lekebergs kommun finns det en förtidsröstningslokal.

Är du intresserad?

Fyll i intresseanmälan som du hittar här

Har du ytterligare frågor om EU-valet, kontakta Kontaktcenter på 0585-487 00.

Senast publicerad: