Lekebergs kommun
Lekebergs kommun
Demokratin 100 år

Lekebergs kommun skriver under Deklaration för en stark demokrati

Örebro län är först ut med att skriva under en deklaration för en stark demokrati. Genom att skriva under åtar vi oss att bland annat aktivt stå upp för demokratin, sprida kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet och bidra till det demokratiska samtalet.

Visst skulle det vara bra om demokratin var något beständigt, självklart och som vi bara kunde ta för givet? Tyvärr är det inte så enkelt! Runt om i världen och även i Sverige finns krafter som utmanar demokratin. Det är därför viktigt att aktivt stå upp för våra demokratiska värden, motverka utanförskap och värna om det demokratiska samtalet.

Lekebergs kommun har därför tillsammans med myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhälle och företag i länet anslutit sig till deklarationen som skrevs under av landshövding Maria Larsson och ordförande i Kommittén Demokratin 100 år, Peter Örn, tidigare i september.

Det känns bra att det runt om i länet, och i landet, uppmärksammas att demokratin fyller 100 år. Givetvis ska vi i Lekeberg göra vad vi kan för att både uppmärksamma demokratin och utveckla formerna för inflytande och dialog med kommunens medborgare, säger Mikael Bergdahl (S) kommunfullmäktiges ordförande.

Till deklarationen har Lekebergs kommun tagit fram ett antal åtaganden som ska genomföras under 2020-2021 för att stärka demokratin i kommunen. Här kan du läsa mer om dem. Pdf, 539.7 kB.

Peter Örn och Mikael Bergdal

Peter Örn, ordförande i Kommittén Demokratin 100 år, tillsammans med Mikael Bergdal (S), kommunfullmäktiges ordförande

Senast publicerad: