Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Emil vann krislådan!

Emil Andersson från Fjugesta är vinnaren i tävlingen som vi utlyste under krisberedskapsveckan. Priset är en krislåda.

Under krisberedskapsveckan, 6-12 maj, utlyste vi en tävling. Tävlingen gick ut på att ge oss det bästa tipset för en god hemberedskap och på så sätt inspirera andra till att öka sin egen krisberedskap.

Viktigt med en strategisk plan

Vinnare av tävlingen blev Emil Andersson från Fjugesta med följande motivering:

"Slå av elen i din bostad under en kall vinterdag, självklart kommer inte värmen att försvinna i sådana utrymmen så att exempelvis vattenledningar fryser sönder, men det är tillräckligt för att många system ska sluta fungera: wifi, tv, radio, belysning, element i sovrum och vardagsrum mm. Sätt även din mobil i flygplansläge. Några timmar klarar nog de flesta av, men prova att leva så under 24 h och anteckna det du upplever att du saknar i hemmet. Det kan vara allt från filtar, värmeljus, vatten för att laga mat, mat som man kan äta kall, spritkök, fotogenlampa, tändstickor/tändstål, batteridriven radio osv. Om man inte antecknar finns det risk att man inte kommer ihåg allt som saknades i just den situationen. Sedan är det viktigt att införskaffa sakerna och förvara så att de är lätta att hitta när de väl behövs. Man behöver även invertera samt byta ut torrvaror när de passerar sitt bäst före datum. Om man har provat att leva i en situation under kontrollerade former, innan man utsätts för den skarpt, är chanserna större att man klarar sig bättre om/när man faktiskt hamnar i en liknande situation."

2:a och 3:e pris

2:a och 3:e pris går till Liselott Eriksson och Andréa Lysén som skickade in följande motiveringar:

"Vår familj som består av mamma, pappa o två grabbar på 9 år och 11 år har köpt vandringstält, konserver, ett system för att kunna rena vatten, sovsäckar, campinglampa, stormkök mm. Till helgen är det tänkt att vi ska tälta och prova på att leva som om vi vore i en krissituation. Viktigt att få med barnen i detta tänk!"

"Förutom vedspis, hönor och egen brunn så har jag under en längre tid bunkrat mat. Köper stora plastlådor med lock på IKEA och förvarar allt under sängen. Torrvaror, konserver, bönor och linser är en del av det. Har man som jag, 4 hungriga barn och sambo, så gäller det att vara förberedd ifall en kris skulle uppstå. Mitt senaste inköp till beredskapen är en vevradio med solceller som man kan ladda på två sätt utan batterier. Skulle jag vinna en krislåda skulle jag kunna hjälpa andra vid en kris då jag själv känner mig förberedd för mig och min familj."

Stort grattis till er och tack till samtliga tävlingsdeltagare!

Vinnarna är kontaktade via e-post.

Senast publicerad: