Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Lekebergs kommuns Kontaktcenter

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-15

Skicka förslag

Alla medborgare i Lekebergs kommun kan komma med förslag till kommunfullmäktige. Det kallas medborgarförslag.

Vem kan lämna ett medborgarförslag?

Alla som är folkbokförda i Lekebergs kommun har rätt att lämna in medborgarförslag. Det innebär att även barn och ungdomar har denna möjlighet, liksom utländska medborgare som ännu inte fått kommunal rösträtt.

Vad kan medborgarförslaget handla om?

Förslaget kan gälla allt som rör kommunens verksamhet och som kommunen är ansvarig för. Olika ämnen får inte tas upp i samma medborgarförslag. Förslaget behöver inte skrivas på något särskilt sätt, huvudsaken är att förslaget framgår tydligt.

Medborgarförslaget får inte avse ärende som rör myndighetsutövning mot någon enskild eller personalärenden. Det får inte heller vara rasistiskt, diskriminerande, odemokratiskt eller strida mot lag eller annan författning.
Om ett i huvudsak likadant förslag redan behandlats i kommunen de senaste två åren så tas förslaget inte upp till behandling.

Medborgarförslaget ska vara märkt med ordet "medborgarförslag", skriftligt och undertecknat av en eller flera kommuninvånare, med namn, namnförtydligande, adress och telefonnummer. Föreningar, organisationer eller andra sammanslutningar kan inte underteckna medborgarförslag.

Medborgarförslaget lämnas eller sänds till:

Kommunfullmäktige
Lekebergs kommun
Kommunledningskontoret
716 81 Fjugesta

Du kan också lämna in ditt medborgarförslag via den nya e-tjänsten som du hittar under Mina Sidor.

Klicka här för att komma åt e-tjänsten

Alla inkomna förslag är allmänna handlingar som i detta fall också är offentliga, vilket innebär att vem som helst har rätt att ta del av inkomna medborgarförslag.

Vad händer sedan?

Medborgarförslag måste ha inkommit till kommunledningskontoret senast (3) tre veckor före kommunfullmäktiges sammanträde för att det ska kunna anmälas på sammanträdet, i annat fall tas de upp vid nästkommande sammanträde.

Medborgarförslagen kommer att anmälas i kommunfullmäktige under en särskild punkt "Medborgarförslag". Den som lagt förslaget har då möjlighet att vara med och själv presentera sitt förslag och kommunfullmäktiges ledamöter har möjlighet att ställa frågor om medborgarförslaget till förslagsställaren.

Medborgarförslaget ska behandlas i kommunfullmäktige senast inom ett år från det att förslaget väckts.

Medborgarförslag som inte beretts färdigt skall redovisas på samma sätt som redovisning av ej färdigberedda motioner. (Vid kommunfullmäktiges ordinarie sammanträde vår och höst.)

Motioner

Ett förslag som det ska fattas beslut om kan lämnas in av en politiker i Lekebergs kommun eller av en medborgare folkbokförd i kommunen.

När en politiker lämnar ett förslag kallas det motion.