Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Kontakta Kommunen

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-12

Industrin

Precis som bergsbruket, uppstod de första industrierna i närheten av vattnets strömmande kraft. Mullhyttan och Gropen tycks ha varit särskilt tidiga inom detta område. Järnvägen bidrog sedan ytterligare till att industrialisera västra Närke. Fabrikerna blev aldrig särskilt stora i Lekeberg men de var å andra sidan desto fler. Flera snickeri- och torvfabriker, sågar och hyvlerier, mekaniska verkstäder, väsk- och skofabriker var några av dessa.

En röd stor byggnad i trä med stora fönster, med flera små fönsterrutor i varje fönster.

Bröderna Hellströms snickerifabrik i Edsberg är byggd i trä och försedd med tättspröjsade fönster med många små rutor i varje ruta. Huset är troligen från 1900-talets första decennier och utgör en god representant för vad som var en vanlig verksamhet i Lekeberg.

Denna mekaniska verkstad längs Getaryggen i Edsberg är uppförd av betonghålsten som ett tecken på att man här förmodligen har sysslat med mer eldfängd verksamhet.

Två industribyggnader i tegel på varsin sida om en asfalterad väg.

Storgatan i Fjugesta gick parallellt med järnvägen genom samhället och i dess norra ände låg en träindustri på var sida av vägen. Fjugesta rullgardinsfabrik till vänster och Fjugesta snickerifabrik till höger. Båda byggda i mer brandtåliga material, gissningsvis någon kring decennierna vid mitten av 1900-talet.