Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Kontakta Kommunen

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

måndag-torsdag 8-16.30
fredag 8-16

Dag före röd dag och afton 8-12

Riseberga klosterruin.

Riseberga klosterruin

Riseberga kloster utanför Fjugesta grundades på 1100-talet. När det var som störst ägde klostret 240 fastigheter i sex landskap. Gustav Vasa och en stor brand 1546 satte stopp för verksamheten och byggnaderna lämnades åt förfall.

Riseberga var ett nunnekloster med tillhörande cistercienserorden. Klostrets verksamhet går tillbaka till slutet av 1100-talet, då jarlen Birger Brosa donerade ett antal storgods till systrarna i Riseberga. Idag återstår delar av den västra kyrkoväggen och hela klosterområdet har renoverats på senare tid. Klosterruinerna ligger i en parkmiljö på en skarp sluttning åt sydväst, omgiven av lövskog med utsikt över Kilsbergen och Tiveden.

Inom området finns också en amfiteater, uppförd 1937, då med plats för 1216 sittande åskådare, samt Riseberga Bönhus. Bönhuset uppfördes 1855 av Olof Gabriel Hedengren och är numera det näst äldsta bönhuset i Sverige.

Förbi klosterområdet passerar Munkastigen. Läs mer om Mukastigen via Naturkartan.

Guidade visningar

Guidade visningar ges under sommarhalvåret men området är tillgängligt på egen hand året runt. Guidningar för allmänheten kommer att genomföras klockan 18:00 från och med 30 juni till 25 augusti under sommaren 2021. För guidade visningar under andra tider ta kontakt med Wivianne via telefon: 070-657 91 94 eller e-post: wivianne.hogman@telia.com.

Guidningarna kan komma att ställas in ifall restriktionerna för minskad smittspridning av covid-19 skulle skärpas.

Adress
Riseberga
716 81 Fjugesta