Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Information Lekeberg

Telefon: 0585-487 00

Fax: 0585-487 02

E-post:
information.lekeberg
@lekeberg.se

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

mån-tors 08.00-16.30
fre 08.00-16.00

Flyktingguide och språkvän

Vill du hjälpa någon genom att bli en flyktingguide/språkvän och samtidigt berika ditt liv? Fem kommuner i Sydnärke samarbetar i arbetet med flyktingguider och språkvänner i ett gemensamt projekt.

Många invandrare och flyktingar saknar kontakter med svenskar. Nu har du möjlighet att bli den kontakten. Som flyktingguide och språkvän kan man till exempel träffas för att fika tillsammans, ta en promenad och visa vad som finns i bygden där man bor. Man kan även ta med någon till föreningsträffen, sportaktiviteten eller stickcaféet. Eller varför inte träffas och prova att baka och laga mat från olika länder?

Kontakt

Är du intresserad kan du kontakta projektledare Jennifer Stoor, vx 0585-487 00.
E-post: flyktingguide@lekeberg.se eller lämna din anmälan här.

Om projeketet Flyktingguider i Sydnärke

Projektet är ett samarbete mellan Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå och Lekebergs kommun. Projektet finansieras av Länsstyrelsen. Projektet startade i september 2015 och pågår till december 2017.

Syftet med projektet är att verka för en ökad integration och delaktighet i samhället genom att implementera arbetsmetoden "Flyktingguide" i samverkan mellan våra fem kommuner i Sydnärke och civilsamhället med många aktörer och samarbetspartners.

Projektet syftar också till att:
• Ta ett gemensamt grepp om integrationsfrågan
• Verka för att våra kommuner är och förblir attraktiva boendealternativ för våra nya invånare
• Verka för en god och jämlik hälsa genom ökad delaktighet i samhället för målgruppen
• Förebygga känslan av utanförskap

Metoden som projektet bygger på startades i Eskilstuna 2006 och har nu utvecklats till att spridas nationellt. Mer information om metoden finns att läsa på www.sprakvan.se