Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Det är lätt att spola rätt

- Endast kiss, bajs och toalettpapper! Idag är det världstoalettdagen, passa på att lära dig mer om vad som ska och vad som inte ska spolas ned i toaletten.

Illustration av Louise Winblad där en mamma slänger våtservetter i toaletten och ett barn påpekar att hon ska träffa papperskorgen istället eftersom våtservetter inte får slängas i toaletten.

Illustration: Louise Winblad

Nödsituationer kräver ibland att vi fultorkar oss med annat än toalettpapper. Släng då våtservetter, hushållspapper och annat skräp i papperskorgen istället för att fulspola ner det i toaletten. Då minskar risken för stopp och översvämningar av orenat avloppsvatten samtidigt som reningsverken får mindre skräp att hantera.

Fultorka och fulspola

Att fultorka betyder att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ner i toaletten. Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Sveriges vanligaste fulspolningar

 1. Hushållspapper (24%)
 2. Pappersnäsduk (10%)
 3. Servetter (7%)
 4. Våtservetter (6%)
 5. Papperhanddukar (3%)
 6. Utrivna tidningssidor (2%)
 7. Underkläder eller annan textil (1%)
 8. Annat (1%)

All information kommer från Svenskt vatten och publiceras för att det idag är Internationella Världstoalettdagen, en officiell FN-dag.

Senast publicerad: 2017-11-17