Lekebergs kommun
Lekebergs kommun

Information Lekeberg

Telefon: 0585-487 00

Fax: 0585-487 02

E-post:
information.lekeberg
@lekeberg.se

Besöksadress:

Bangatan 7, Fjugesta

Öppettider:

mån-tors 08.00-16.30
fre 08.00-16.00

Vanliga frågor om bevattningsförbudet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får om bevattningsförbudet. Vi fyller på listan med nya frågor som vi får.

Varför gäller inte bevattningsförbudet för Mullhyttan?

Svar: I Lekebergs kommun så kommer dricksvattnet från olika vattendrag. Boende i Mullhyttan får sitt vatten från Laxå där det inte är lika låga vattennivåer, därför gäller inte bevattningsförbudet för dem. Vi uppmanar däremot alla att tänka över sin vattenförbrukning ur miljösynpunkt.

Jag har sett att folk har vatten i sina pooler och vattnar med vattenspridare, vad gör kommunen åt det?

Svar: Bevattningsförbudet gäller bara för de som har kommunalt vatten så kanske har de du sett egen brunn? Har du egen brunn så avgör du själv hur du använder vattnet och ansvarar för att det inte tar slut.
Det kommunen kan göra om någon bryter mot bevattningsförbudet är att stänga av vattnet för den personen. Det är även bra om allmänheten hjälper varandra genom samtal om vikten av att följa vattenrestriktionerna.

Gäller bevattningsförbudet även för mig som har företag?

Svar: Ja i grunden gäller bevattningsförbudet för alla, även företag.  Ett undantag finns för företag där bevattning krävs för att utföra företagets kärnverksamhet, exempelvis: måleri, gjutning av betongplattor osv. Är du företagare och vill prata om vattensituationen så kan du kontakta Anna Andréasson, näringslivs- och utvecklingschef via växeln 0585-487 00.

Hur länge kommer vi att ha bevattningsförbud?

Svar: Det vet vi inte. Bevattningsförbudet gäller från 10 april och tills vidare.

Jag ska så en ny gräsmatta/sätta ny häck, den måste jag ju få vattna?

Svar: Du får inte vattna gräsmatta/häck/planteringar med vattenspridare eller vattenslang. Vi kan inte ge några undantag från bevattningsförbudet.

Jag kan förstå att man inte får fylla stora pooler, men gäller förbudet verkligen för små uppblåsbara pooler som man har till barn?

Svar: Ja, bevattningsförbudet gäller för alla typer av pooler, även uppblåsbara. Om det gäller en liten barn-/babypool motsvarande en badbalja så är det okej. Tänk då på att använda vattnet för att vattna blommor eller liknande efteråt.